Mitä metsässä voi tehdä syksyllä? – 5 hyvää ideaa lasten kanssa syksyiseen metsään

Se on vaan todettava, että eteläisimpäänkin Suomeen on saapunut syksy. Puut värittyvät ruskan väreihin ja lehtiä leijailee alas. Sienet puksahtavat mättään alta näkyviin. Mutta… aina sataa vettä – tuulee – on kylmää ja märkää. Kuralätäköitä on joka paikassa. Lasten kanssa ei voi mennä ulos tai ei ainakaan metsään?

Ja höpsistä sanon minä. Nythän se vasta on oivallinen keli mennä metsään. Metsä hehkuu väreissä ja ilma tuoksuu syksylle. Kyllä – on totta, että syksyllä metsässä on usein märkää. Siihen auttaa oikeat varusteet. Laitetaan sadevaatteet päälle ja kumisaappaat jalkaan. Otetaan eväät mukaan ja lähdetään lasten kanssa matkaan.

 

1. Syksyllä voi puhaltaa saippuakuplia metsässä

Saippuakuplat ovat syksyllä lapsista ihan mahdottoman hieno ajatus. Ne lentävät kevyesti tuulen mukana ja heijastavat metsän värejä. Ottakaa saippuakuplavehkeet mukaan metsään. Valitkaa aukea paikka. Ja sitten vaan puhaltamaan. Tuulella ei tarvitse edes puhaltaa, riittää kun kääntää saippuakuplatikun tuuleen. Voitte kilpailla siitä, kenen kupla lentää pisimmälle, kuka saa puhallettua suurimman kuplan tai kenen kupla pysyy kauimmin ehjänä.

Saippuakuplaresepti (kuplataikuri Taija Taika)

1 litra lämmintä vettä
1 rkl sokeria
3 dl astianpesuainetta
(3 rkl glyseriiniä)

Sekoita sokeri lämpimään veteen niin, että se liukenee. Sekoita joukkoon 3 dl astianpesuainetta. Älä vaahdota! Halutessasi lisää glyseriiniä.

Jos nesteeseen tulee vaahtoa, se kannattaa ottaa pois, sillä vaahto rikkoo kuplat.

Sekoitusta kannattaa seisottaa kaksi tuntia, tai vaikka yön yli, jos hoppu ei ole kova. Säilytä aine kannellisessa, puhtaassa astiassa, sillä kaikenlainen lika tekee seoksesta hauraampaa.

2. Syksyllä voi rakentaa majan metsään

Valitkaa majan paikaksi sellainen paikka, jossa takaseinä on jo valmiina. Ison kiven viereen, kallion juurelle tai suuren puun katveeseen. Kerätkää lähistöltä pitkiä oksia tai puunvesoja majan rungoksi (muistakaa jokamiehenoikeudet). Sitokaa majan runkopuut narulla yhteen.  Laittakaa majakankaaksi vaikka suuri pressu tai lakana. Saatatte tarvita narua sekä pyykkipoikia majakankaan kiinnitykseen. Jos oksia tai vesoja on tiheästi, ei majakangasta välttämättä tarvita. Pääasia on, että lapset ovat tyytyväisiä. Aikuinen huolehtii, että maja on turvallinen ja rakennelma pysyy pystyssä.

Majassa voi vaikka syödä eväitä. Majasta saa myös oivallisen tukikohdan kotileikkiin, kahvilaan tai vaikkapa ponileikkiin. Vain mielikuvitus on rajana. Lapset kyllä keksivät tekemistä majan ympärille. Majasta kannattaa rakentaa niin iso, että myös aikuinen mahtuu mukaan leikkimään.

3. Tietenkin myös syksyllä voi paistaa makkaraa metsässä

Makkaranpaisto metsässä on mukavaa. Syksyllä metsässä maasto on usein kosteaa ja vaaraa metsäpalosta ei pitäisi olla. Paistathan makkaraa kuitenkin vain nuotiopaikolla (avotulen teko toisen maalle on kiellettyä). Makkaraa voi paistaa myös risukeittimellä. Makkaran kanssa maistuu usein lämmin juotava, vaikka kaakao tai mehu. Nämä kannattaa valmistaa jo kotona termospulloon. Kaikilla nuotiopaikoilla tai laavuilla ei välttämättä ole ritilää joten ottakaa omat makkaratikut mukaan. Suosikaa roskatonta retkeilyä.

4. Syksyllä voi kerätä lehtiä

Lehdistä voi tehdä metsässä maataidetta, eläimiä, mandaloita, omakuvia ja ihan mitä vaan. Lehtiä voi lajitella mm. koon, pituuden, värin, ja muodon mukaan. Kuinka monta erilaista lehteä löydätte? Onko joku puu tiputtanut paljon lehtiä ja joku toinen vain vähän?

Lehtiä voi käyttää askartelussa sabluunana. Askarteluväriä lehden pintaan ja painetaan paperille. Niistä voi tehdä kortteja pahville tai kankaalle hakkaamalla lehteä kovan alustan päällä vasaralla. Laita lehti esim. kankaan päälle ja hakkaa vasaralla. Lehdistä irtoaa tällöin väriä ja kuvasta tulee lehden muotoinen. Lehtiä voi myös kuivata ja askarrella niistä tauluja.

Lehdistä voi tehdä kasoja jossa on kiva hyppiä. Kasoihin voi piiloutua ja niissä voi vaania kaveria. Lehtikasassa on kiva makoilla ja kuunnella lehtien rapinaa.

5. Metsässä voi syksyllä kuunnella tuulta ja sateen ropinaa.

Valitkaa lasten kanssa rauhallinen paikka. Laittakaa tarppi puiden väliin ja makuualustat tarpin alle. Käykää makaamaan alustoille, laittakaa silmät kiinni ja olkaa ihan hiljaa. Hengittäkää rauhallisesti ja ottakaa tälle hetkelle aikaa.  Miettikää mitä kaikkia ääniä kuulette, tulevatko ne läheltä vai kaukaa? Tunnistatteko niitä? Mitä eri tuoksuja tunnette? Tunnetteko maan muodon selkänne alla? Tähän hetkeen kannattaa varautua riittävän lämpimillä vaatteilla. Maassa on kurja maata jos tulee heti kylmä. Tämän rauhoittumishetken voi toteuttaa myös istuen. Istuinalustan voi laittaa vaikka puun juurelle ja nojata puuhun.

Lisää mukavia syksyisiä metsätekemisiä voit lukea Metsäemon blogista.

Toivottavasti saitte ideoita mukaviin yhteisiin syksyhetkiin.

Jaana, Metsänväen matkassa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *