Mitä on luontoyhteys?

Kaiva juuresi syvälle ravitsevaan maahan.

Levitä oksasi sieppaamaan onnellisia sanoja.

Kerää lehtiisi hyviä tekoja.

Anna tuulen kuljettaa niitä eteenpäin, maan jokaiseen kolkkaan.

Kasvata rakkauden hedelmiä.

Jaa niitä tarvitseville.

Säilytä rungossasi leikki, ilo ja nauru.

Metsänväen matkassa 2023

Mitä on luontoyhteys?

Ennen luontoyhteys on ollut hieman erilainen. Ammoisina aikoina Suomen kansa on ollut hyvin tiiviisti yhteydessä luontoon. Sieltä on saatu suoja, ruoka, juoma, vaatteet, työkalut, rohdot. Ihminen on tarvinnut luontoa pärjätäkseen maailmassa. Ihminen on kunnioittanut luontoa, palvonut sitä, ottanut vaan sen minkä on tarvinnut. Ennen ollaan oltu luontevasti osa luontoa. Tänä päivänä osa ihmisistä on hyvin kaukana tästä ajatuksesta.

Minun mielestäni luontoyhteys on ajatuksia, tekoja, tunnetta siitä että luonto on yhtä kanssasi. Se on henkinen ja fyysinen side luontoon. Luontoyhteys jokaisen henkilökohtainen, omanlainen suhteesi luontoon. Kaikkeen, mitä sana luonto voi pitää sisällään. Ajattelen luontoyhteyden koskevan yhteyttä kasveihin, eläimiin sekä ylipäätään koko maapalloon. Elolliseen ja elottomaan. Luontoyhteys on luonnon kokemista kaikilla aisteilla. Se on vuorovaikutusta; antamista ja saamista.

Luontoyhteys näkyy myös tunnetasolla. Jo sana LUONTO herättää minussa mielikuvia, tunteita ja ajatuksia. Kun näihin yhdistetään tuoksut, maut, äänet sekä kosketus, saadaan hyvin vaikuttavia ja tunteita tuottavia elämyksiä. Tässä esimerkki kokeiltavaksesi: laita silmäsi kiinni ja anna mielikuvien tulla esiin. Kuvittele seisovasi paljain jaloin vasta leikatulla nurmikolla. Pystytkö palauttamaan mieleen, mille nurmikko tuntuu paljaiden jalkojesi alla. Entä mille siellä tuoksuu. Kuuluuko mitään ääniä? Millaisia tunteita nuo mielikuvat tuovat? Ovatko ne positiivisia vai negatiivisia? Luulen, että suurin osa pystyy palauttamaan mieleen nuo tuntemukset sekä tunteet jotka liittyvät näihin mielikuviin.

Luontoyhteyttä voidaan kasvattaa, mutta sen voi myös katkaista. Tosin voit katkaista sen vain omasta puolestasi. Luontoa et pääse pakoon. Se on kaikkialla ympärilläsi. Sinä olet osa luontoa.

Miksi luontoyhteyttä kannattaa vaalia?

Kautta aikojen ihmiset ovat kuljeskelleet luonnossa. Viime aikoina on alettu arvostaa luonnon meille antamia ”lahjoja”. Luonto antaa meille myös henkistä antia konkreettisten lisäksi. Luontoyhteys ja luonnossa kulkeminen mm. rauhoittaa mieltä.

Luonnon hyvinvointivaikutukset kaiken ikäisiin ihmisiin ovat moninaiset. Vaikutukset alkavat näkyä jo 10 minuutin jälkeen. Luonto vaikuttaa meihin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Lyhyesti: luonnon hyvinvointivaikutuksia ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ovat mm. hengitys hidastuu, sydämen syke rauhoittuu ja verenpaine laskee, elimistön puolustusmekanismit palautuvat, stressitaso laskee, tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky lisääntyvät, havainnointikyky kasvaa, elpymistä tapahtuu. Metsäilmasto lisää myös vastustuskykyä tuottamalla hyviä mikrobeja. Nykyään näitä mikrobeja lisätään myös voiteisiin ja jopa vaatteisiin. Näin saamme päivittäisen annoksen hyviä metsänpohjan mikrobeja käymättä luonnossa. Lue lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Miten luontoyhteyttä kasvatetaan?

Luonnossa oleskeleminen ja siellä kuljeskelu kasvattavat ja vahvistavat sinun luontoyhteyttäsi.  Erilaisten luontoyhteysharjoitusten tekeminen lisää vaikuttavuutta. Maanmuodot, äänimaailma sekä tuoksut tuovat harjoituksiin oman lisänsä. Lyhyesti sanottuna kun teet luontoyhteysharjoituksia säännöllisesti, pidät yllä luonnon hyvinvointivaikutuksia.

En itse varsinaisesti ajattele käveleväni luonnossa luontoyhteyden ylläpitämiseksi tai kasvattamiseksi. Teen niin, koska se tuottaa minulle hyvää oloa ja on mukavaa. Luontoyhteysharjoitteet tuovat siihen päälle vielä jotain lisää.

Sinäkin voit kasvattaa luontoyhteyttäsi liikkumalla luonnossa. Käyttämällä kaikkia aistejasi saat monipuolisen luontoannoksen. Kuuntele, katsele, maistele ja tuoksuttele. Erilaiset maastot ja reitit tuovat vaihtelua. Luontoyhteyttä ei voi suorittaa. Sinun pitää mennä luontoon avoimin mielin ja ottaa vastaan se, mitä luonto sinulle sillä hetkellä tarjoaa. Tutki ja ihmettele luontoa.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse mennä ikimetsään tai suolle tarpomaan kasvattaaksesi luontoyhteyttä. Luontoyhteyttä voi kasvattaa omalla pihalla ja sisälläkin. Istuta kasveja ruukkuihin, tarkkaile lintuja, lue luonnosta kertovia kirjoja, katsele kuvia ja kuuntele luonnonääniä vaikka netistä.

Olen vetänyt Metsämieli kävelyitä muutaman vuoden ajan. Metsämieliharjoitteet ovat loistavia luontoyhteyden vahvistamiseksi. Yhdistän erilaisia Metsämieliharjoitteita myös valmennuksiini sekä lasten, että aikuisten kanssa. Asiakkailta saamani palautteen perusteella voin hyvin sanoa, että luonnon hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä. He ovat kokeneet luontoyhteyden, luonnon voiman ja hyväksynnän vahvasti. Palautteissa toistuu ajatus siitä, että luonnossa on helpompi puhua ja jakaa kipeitäkin tuntemuksia. Luonto kannattelee vaikeissakin asioissa.

Opiskelin viime vuonna Luontojooga-ohjaajaksi sekä luontovalmentajaksi. Tarkoituksenani oli vahvistaa osaamistani luonnossa tehtävien harjoitteiden parissa. Sain aivan koulutuksesta valtavasti hienoja kokemuksia sekä työkalupakkiini uusia harjoitteita. Näitä harjoitteita tulen käyttämään työssäni asiakkaiden hyvinvoinnin lisäämiseen. Pysy kuulolla jos luontoyhteys kiinnostaa…

Toivotan sinulle ihania luontoyhteyshetkiä. Kulje luonnossa, nauti ja hidasta vauhtiasi.

Jaana, Metsänväen matkassa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *