Tuttuja polkuja lähimetsässä – kolme syytä suosia tuttuja polkuja lasten kanssa

Retkeily tähän maailman aikaan (huhtikuu 2020), kun kaikki lähikontaktit on kielletty, retkeilijöillä on turvavälit ja väen paljoutta pitäisi välttää. Mutta haluaisitte lähteä lasten kanssa retkelle? Kaikki suosituimmat ja tunnetuimmat retkikohteet pursuilevat ulkoilmaa halajavia perheitä. Miettikääpä, tarvitseeko lähteä kauemmas, voisiko mennä vaan ihan lähelle? Kulkeeko lähellä olevassa metsässä tuttuja polkuja?

Hyppää lasten kanssa seikkailuun ja lähde tutkimusretkelle tutuille poluille. Pakkaa eväät, istuinalustat ja seikkailumieltä mukaan. Anna lasten määrätä vauhti. Suunnanhan te jo tiedätte.

Anna lapsille aikaa ihmettelylle ja tutkimiselle. Lapset nauttivat kun saavat tehdä retkiä samoihin, kivoihin paikkoihin. Ja aikuinenkin kulkee mielellään tuttuja polkuja lähimetsässä. Alle on listattu kolme hyvää syytä kulkea tutuilla poluilla.

  1. TUTTUUS VIEHÄTTÄÄ – SE ON HELPPOA

Lähimetsässä kulkee monia tuttuja polkuja. Tutuilla poluilla on mukava kulkea. Tiedät tarkasti, mitä mutkan takaa tulee vastaan. Lapset osaavat kääntyä metsän polkujen risteyskohdassa oikeaan suuntaan. Tutulla poluilla mieli rauhoittuu, kulkeminen on helppoa myös lasten kanssa.

Joskus tulee hetkiä, jolloin ei halua suunnitella eikä miettiä. Tällöin lähimetsän tutut polut ovat hyvä vaihtoehto kulkea. Sovitat askeleet lasten askeleisiin vaivattomasti. Jokainen kivi, puunjuuri ja maisema ovat tuttuja. Ei tarvitse etsiä oikeaa reittiä, katsoa karttaa löytääkseen hyvän evästelypaikan.

Reitin tuttuus helpottaa retken suunnittelua. Tiedät kuinka pitkä matka on eväspaikalle. Kauan matka kestää. Lapset tietävät millaisia leikkipaikkoja matkalla ja perillä on. Leikkejäkin voi suunnitella etukäteen.

Tiedät keitä yleensä tulee vastaan. Lähimetsässä kulkee usein tuttuja koiranulkoiluttajia sekä toisia lapsiperheitä. Heille on mukava morjestella ja heidän kanssaan voi kulkea osan matkaa (huomioiden tarvittava turvaväli).

Tuttuus luo turvallisuutta. Tiedät, noin yleisesti ottaen, mitä eläimiä poluilla kulkee. Mitkä ovat tämän reitin vaaranpaikat. Lapset voi päästää vapaammin liikkumaan tutuilla poluilla. He osaavat kulkea täällä, väistellä liukkaita kiviä sekä varoa puiden juuria poluilla.

Lähimetsässä retkeillessä tiedätte, että jos jotain sattuu, apua on lähellä.  Kannattaa kuitenkin asentaa puhelimeen 112 Suomi – mobiilisovellus  ja opettaa myös lapset käyttämään sitä. Kun ei koskaan tiedä mitä metsässä tulee eteen.

  1. TUTUN LUONNON SEURANTA

Samalla reitillä kulkiessa myös luonto tulee tutuksi. Lapset oppivat seuraamaan luontoa tuttujen kohteiden avulla. Kuljette aina saman puun ohitse. Se puu näyttää erilaiselle vuodenaikojen mukaan. Keväällä seurataan puiden lehtien puhkeamista, kesällä kasvua ja syksyn tullessa syksyn värien ilmestymistä lehtiin. Ja lopuksi lehdet tippuvat puun juurelle. Valokuvatkaa luontoa eri vuodenaikoina. Ottakaa valokuvia aina samasta kohteesta. Näin luonnon muutoksen näkee selvästi.

Myös tutun polun varren eläimet tulevat tutuiksi. Lähiluonnossa on esimerkiksi oravia. Niitä näkee yleensä samoissa paikoissa. Toisinaan niille voi jättää vaikka pähkinöitä. Seuraavalla retkikerralla pähkinät on yleensä syöty. Samalla paikalla kun käy usein, myös eläimet oppivat tuntemaan pienet retkeläiset ja näyttäytyvät helpommin.

Voitte myös osallistua Luonto-Liiton Kevätseurantaan. Kevätseurannassa on joka vuosi vaihtuva teema. Tänä vuonna teemana ovat perhoset. Lapsille löytyy sivuilta myös oma Kevätseurantalomake.  Siinä on 13 tuttua lajia.

  1. TUTUT LEIKKIPAIKAT – LEIKKEJÄ VOI JÄTTÄÄ KESKEN

Lapset pitävät siitä, että leikit voi jättää kesken. Niin sisällä kuin ulkonakin. Metsässä leikkipaikat ovat yleensä pysyviä, leikit vain vaihtuvat. Välillä puunrunko on suuri kanootti, jolla melotaan kuohuvassa koskessa. Välillä puunrunko voi olla lentokone tai kauppaleikin palvelutiski. Vain mielikuvitus on rajana.

Metsässä leikit muuttuvat jokaisella kerralla. Luonto muuttuu – leikit muuttuvat. Kuitenkin lapset palaavat innoissaan samoille paikolle. Leikkivälineet löytyvät luonnosta. Kivien koloon on voinut unohtua rosvojen piilottama aarre, onkohan se siellä vielä? Jos se aarre onkin tällä kerralla muuttunut karhunpentujen ruoaksi…

Ja mikä on parasta – leikkejä ja tavaroita ei tarvitse korjata pois. Ne voi jättää siihen odottamaan seuraavaa leikkikertaa.

Ihania retkiä sinulle! Vietä leppoisia hetkiä tutuilla metsäpoluilla…

Jaana, Metsänväen matkassa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *